Wonen in de natuur… wie wil dat niet?

Als je natuurvriendelijk wilt bouwen, dan ben je wat mij betreft goed bezig. Wij hebben ons verdiept in natuurinclusief bouwen voordat we begonnen aan de bouw van ons huis. Voor ons staat als een paal boven water dat wij als mensen te gast zijn in de natuur, en niet andersom. De aarde moet nog lang mee, en waarom zouden wij niet vriendelijk voor de natuur willen zijn? Maar waar moet je op letten voordat je begint aan natuurinclusief bouwen?

Fruitbomen

Het creëren van een diervriendelijke omgeving rond je huis begint met bomen en planten. Wij dachten in eerste instantie aan onze tuin, de plek waar vogels en insecten zich thuis moeten voelen. En wijzelf moeten ons er ook prettig in voelen. Dus we zijn begonnen met een plan voor het plaatsen van verschillende bomen. Bomen bieden schaduw in de zomer, en een huis met bomen in de tuin is meer waard dan een huis met een kale grasmat. Investeren in bomen in je tuin verdien je dus terug, mocht je ooit je huis willen verkopen in de toekomst. Daarbij hebben wij gekozen voor een vijgenboom, een perenboom en een appelboom. Deze bomen trekken insecten en vogels aan. En wij plukken hier ook nog eens letterlijk de vruchten van!

Bloemen en struiken

Voor de borders in onze tuin hebben we gekozen voor veel bloeiende meerjarige planten, afgewisseld met eenjarige bloemen. Op die manier zorg je ervoor dat de aarde van je tuin niet wordt uitgeput door te weinig variatie, en er een rijk bodemleven ontstaat. De schaduw van de bomen helpt daar ook bij, vooral in de droge zomermaanden. Niet alleen insecten en vogels, maar ook egels hebben het zwaar in ons land, en daarom hebben we speciale beschutte plekken gemaakt met boomstammen. Hier verzamelen zich ook veel insecten en daar houden egels en vogels van.

Dieren

Voor de vleermuizen hebben wij een eenvoudige, houten vleermuizenkast opgehangen. Hij is nog niet bewoond, maar we verheugen ons nu al op de komst van deze muggeneters. Inmiddels krijgen wij wel al regelmatig bezoek van vogels, eekhoorns en konijnen in onze tuin. Hoe hebben wij dit voor elkaar gekregen?

 

Quickscan flora en fauna

Bij sommige bouwprojecten ben je tegenwoordig wettelijk verplicht een quickscan flora en fauna uit te laten voeren. Dat was bij ons ook zo. Je kunt daarvoor een ecologisch adviesbureau inschakelen. Er wordt dan onderzoek gedaan naar de natuurlijke omgeving van je bouwproject en advies uitgebracht over hoe je het best het “natuurinclusief bouwen” kunt toepassen. Ons ecologisch adviesbureau heeft ons nieuwe inzichten verschaft in het hoe en waarom van ons bouwproject. Wij zijn met hun adviezen aan de slag gegaan. En we zijn supertrots op ons mooie huis in een verantwoorde, natuurlijke omgeving.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *